Klumpa - Miért annyira népszerű? Holland klumpa avagy a fapapucs eredete

list :: DrMonteBosco Blog ::

A holland fa klumpától a crocs papucsig


A klumpa kifejezés talán mindannyiunk által ismert, a zárt felsőrésszel készült papucsokat azonosítjuk ezzel a szóval. Eredetileg azonban a klumpa f
apapucsot, facipőt jelentett.

Manapság a klumpáknak meglehetősen széles kínálatával találkozunk, változatos formájú, sokféle alapanyagból készülő modellek jelennek meg az üzletekben. Ezek között klasszikus faklumpa, pontosabban fatalpú klumpa, különféle bőrből, műbőrből készült darabok, sőt újabban tiszta polyuretan, gumi, illetve hab gyantából készült pille könnyű papucs is klumpa képében köszön ránk.


 

Vajon tudjuk-e? A régi fa klumpa, fapapucs eredete


Vajon tudjuk-e, hogy a napjainkban oly népszerű, könnyű habosított anyagú papucsok elődeit nem a divat vagy a kényelem, sokkal inkább a praktikum szülte? A klumpa, azaz eredetileg fa klumpa eredete Hollandiában keresendő és olyan erősen az országhoz kötődik, hogy máig egyenlőség jelet teszünk Hollandia és a fapapucs szavak közé.

 Régi holland fa klumpa


Létrejöttét az ország természeti adottságai generálták. A tengerszint alatti elhelyezkedés, a sok víz miatt a holland lakosok állandóan a hideg, nyirkos sárban jártak.
Ezt a kényelmetlenséget csak egy vízálló, tartós lábbeli viselésével lehetett kiküszöbölni, aminek anyagát leleményesen a fában találták meg.




Korabeli mesterek fapapucsot faragtak a környezetükben található fűzfából vagy nyárfából. A papucs belső felületét gondosan úgy alakították, hogy megtámassza a lábboltozatot, így a facipő, azaz fa klumpa nem csak praktikus, de kényelmes viselet is volt. Egyes finomabb megmunkálásoknál még a lábujjak helyét is bemélyítették. A találmány praktikusnak tűnt, védelmet nyújtott a nyirkos sártól. Télen szalmával bélelve viselték, így meleget is adott, nyáron pedig hűvösnek bizonyult. E sokoldalú praktikum okán a klumpa hamar elterjedt és máig népszerű viseletté vált, messze túllépve az ország határait.  A papucs eredetére utalva a köznyelvben máig él a holland klumpa elnevezés.


Érdekes adalék, hogy ezek a fapapucsok nem csak lábbelinek voltak jók, tüzelőként is hasznosították őket. Amikor az elhasználódott darabokat már nem lehetett tovább hordani, tűzre dobták, így az égés során még egy kis meleget is adtak. Azokban az időkben ugyan nem volt környezet tudatosság, mégis teljes mértékben ki- és felhasználták a klumpákat.


Bizonyos utalásokat a korabeli fapapucs, faklumpa használatára hazánk kortörténetében is találunk. A puhafából faragott fapapucs viselésének célja szintén a tavak, folyók környezetében lévő sártól, nedvességtől való védelem volt. Az egyszerű deszkatalptól a magas oldalú klumpáig több formában is faragták a falusi faragók, cigányok.

 

A modern klumpa


A németalföldi mesterek remek találmánya egyáltalán nem ment ki a divatból. Sőt! Talán ma népszerűbb, mint valaha.

A klasszikus holland klumpa modern változataként olyan fatalpú, bőr felsőrészű papucsot ismerünk, melyben megpihen a láb. Ennek alap feltétele a lábfej anatómiájához illeszkedő talpkiképzés. A régi faragók nagy felfedezését, miszerint a lábbeli a lábfej „folytatása” és ahhoz, pontosabban a lábboltozathoz kell illeszkednie, napjainkban ergonomikus talpkialakításnak hívjuk. Ez a mai, minőségi termékek gyártásának alapja, e nélkül már nem beszélhetünk nívós klumpáról.

DrMonteBosco anatómiai komfort klumpa D300 Rosso

     A gyönyörködtető változatosság


Kicsit szétnézünk és a klumpa, azaz a lábfejet körbeölelő, alapvetően elől zárt, főként
magasított sarokkal készült papucs szerteágazó megjelenésével találkozhatunk az üzletekben.

A nehéz fa talpat sok esetben egyéb, könnyű anyagból készült talp váltotta fel, pl.: könnyített fa talp, polyuretan vagy PVC talp. A modern alapanyagok alkalmazásával a faklumpa korábbi hátrányával, a hangos kopogással is leszámoltak, így klumpaviselőként nem zaklatjuk tovább a szomszédokat.

Felső része lehet teljesen zárt vagy a láb-higiénia szempontjából jóval előnyösebb és fontosabb, apró lyukacsos kialakítású, mely a megfelelő szellőzést hivatott biztosítani. További variációt jelent a csattal vagy tépőzárral ellátott papucs felső, amivel az állíthatóságot biztosítják. Miután a rüszt egyénileg lehet magasabb vagy alacsonyabb, az általánosságban egy anyagból szabott felsőrészt így könnyebben lehet a lábfej formájához igazítani. Ugyan ezt a célt szolgálja a felsőrész külső vagy belső oldalán megjelenő gumibetét, akár plusz csattal kombinálva.

Aki a lyukacsoknál több szellőzésre vágyik, választhatja az úgy nevezett nyitott orrú klumpát, mely ötletes kombinációja a klumpának és a papucsnak.

Sanital Light nyitott orrú komfort klumpa 351 Bianco 





Sőt, már megjelent a nyitott orrú klumpa lyukacsos felsőrésszel 
készült variációja is. Ezeknél a daraboknál a lábujjak szabadon vannak, de a felsőrész mégis stabilan, hosszan fogja a lábfejet. A kiváló szellőzés miatt nyárra kifejezetten előnyös viselet.

 

 

 



De nemcsak a megjelenési formák ilyen változatosak, hanem a felhasznált alapanyagok is.
Hagyományos, minden részletében fából készült klumpát ma már csak speciális üzletekben találunk.

   Faklumpa Sanital Light 2350

A fatalpú klumpáknak azonban ma is nagy a rajongó tábora. Az eredeti szempontok figyelembe 
vételével, azaz a lábfejhez illeszkedő talpforma kialakításával kényelmes darabok születnek. A speciálisan fejlesztett "könnyített fa - talp"
 megjelenésével a súlyból adódó hátránnyal is leszámoltak a fejlesztők. Hogy a fatalp kopogását és a csúszását kiküszöböljék az alsótalpra minden esetben recézett gumi rátét kerül, amely járás közben még bizonyos mértékű ruganyosságot is biztosít.

 

 

Aki ennek ellenére is idegenkedik a fatalpú klumpától, választhat polyuretan vagy PVC talpú papucsot. Ezek az anyagok könnyűek, hajlékonyak, modern technológiával, öntőformákban készülnek. Mondani sem kell, hogy a forma kialakítása mennyi lehetőséget rejt magában. Az egyszerű talpformától, az anatómiai kialakítású, ergonomikus remekművekig léteznek klumpa talpak. És akkor még hol vannak a plusz rétegek, zselés betétek, memória habok, latex, szivacsos talpágyak, amik mind, mind a kényelmet szolgálják, illetve bizonyos esetekben a lábfej problémákat, deformitásokat igyekeznek orvosolni.

Gyakran találunk haránt emelővel, vagy boltozati alátámasztás kialakítással formázott talpakat. Más esetben ezek az elemek a talpbélés alá külön bevarrott szivacs betétként jelennek meg. Akár az egyik, akár a másik kialakítás mutatkozik egy-egy klumpa modellen, a cél közös: a harántsüllyedés, a boltozati süllyedés korrigálása. Egyes talpaknál egy vékony szivacs réteg kerül a talpbélés alá, amit szivacsos talpágyként ismerünk. Ez puhább járófelületet eredményez, van, aki kifejezetten ezt szereti, mert fáradt lábának ez a pihentető. Másnak épp az ellenkezője, a vérkeringés fokozó, masszázs talp a jó választás. Ez a talpformába öntött recék, bütykök által valósítható meg.

További variáns a folyamatos termékfejlesztések és a felmerülő vásárlói igényekhez való alkalmazkodás által született süllyesztett talpágyas klumpa modell, amelybe viselője a saját lábára készült, speciális talpbetétet helyezheti bele.

Ám olyan is akad, aki a teljesen sima talpfelületet részesíti előnyben, talpágy, harántemelő, vagy egyéb kiképzés nélkül, mert számára az a megfelelő.

 

Ehhez változatos talpkiképzés sokasághoz hozzájön a felsőrészek sokasága. A mindennapi viseletben elsősorban a bőr felsőrésszel kialakított darabok népszerűek. A skála ezen belül is széles. A kétrétegű, bőrrel bélelt felsőrészek külső anyagaként ugyan úgy megtaláljuk a különböző vastagságú valódi bőröket, mint az úgy nevezett fedett bőröket (a bőrfelület fedőfestékkel takart) vagy a műbőröket. A szintetikus anyagú felsőrészek, az új és újabb fejlesztésű anyagok megjelenésével pedig eddig ismeretlen klumpa felsőrészekkel is találkozhatunk.

Egy ötletes és sokak problémáját megoldó újítás a ruganyos anyagú klumpa felsőrészek alkalmazása. Ez lehet lycra szálas textil vagy lycra-s műbőr is, akár egyszínű, akár színes, mintás kivitelben is. A lényeg az érzékeny, problémás lábfejekre szánt speciális, elasztikus felsőrész, mely megakadályozza kidörzsölődést.

Speciális klumpát speciális funkciókra!        DRMONTEBOSCO NŐI ELASZTIKUS KÍMÉLŐ KOMFORT KLUMPA 453 BEIGE

Hol van már a korábbi klumpa egyenlő orvosi viselet szokás! Bár az orvosok, ápolók, műtősök, az egészségügyi intézmények máig a legnagyobb „klumpa fogyasztók”, ezeknek a papucsoknak a felhasználási területe jócskán

kiszélesedett. Már nem csak az egészségügyi dolgozók hordanak klumpát.

DrMonteBosco férfi anatómiai komfort klumpa U25 Bianco fehér

Munkahelyi viseletként,
váltócipőként, illetve váltó papucsként a klumpa egyre nagyobb területeket hódít meg. Az anatómiai szempontok figyelembe vételével megfelelően kialakított modellek megkönnyítik a bölcsődei, óvodai dolgozók egész napos állómunkáját. A kényelem és a praktikum miatt, a szociális intézményekben, otthonokban szintén nagyon népszerű. A kutató intézetek, laboratóriumok dolgozói számára pedig kifejezetten a teljesen zárt, homogén felsőrészű klumpa a megfelelő munkahelyi viselet, mely megvédi a lábfejet az esetleges kifröccsenő anyagoktól. A szépségiparban, wellness területen dolgozók körében ez szintén fontos szempontja a munkapapucs választásnak.


Az irodában vagy üzletben munkát végzők szélesebb klumpa kínálatból szemezgethetnek, amikor a sokszor túlfűtött helyiségekben utcai cipőjüket a lábujjakat takaró zárt papucsra, kényelmes klumpára cserélik.

Na de klumpát nem csak munkahelyi papucsként, hanem otthoni vagy szabadidős tevékenységeinkhez is viselünk. Az otthoni viseletre szánt fapapucs, vagy klumpa választásnál „csupán” lábfejünk adottságait, és pénztárcánk lehetőségeit kell figyelembe vennünk. A hatalmas és egyre bővülő kínálatból teljes bizonyossággal találunk igényünknek, ízlésünknek és anyagi lehetőségeinknek megfelelő modellt.



Máris elérkeztünk az utcai klumpa divat klumpa kategóriához. Utcai viseletként a klumpa már több hullámban is örvendett hatalmas népszerűségnek. Az első nagy klumpa őrület a 70-es évek hippi korszakával köszöntött ránk. A bő szárú trapéznadrágokat előszeretettel viselték kopogó faklumpával, minél színesebb megjelenéssel, gyakran virág dísszel a fejrészén. Ahogy a korszak leáldozott, a klumpa láz is alább hagyott, hogy újabb és újabb hullámokban ismétlődően feltámadjon. A legnagyobb divatházak rendszeresen felkapják a klumpát, így különböző designer darabok bukkannak fel utcai divat viseletként. A meglehetősen borsos árú modellek szelídített, pénztárcabarát változatai ezzel párhuzamosan a tömegtermelésben is megjelennek.

Fratelli Babb divat klumpa D130-F

Mindezek a klumpa termékek „hagyományosan” bőrből vagy műbőrből készülnek, de a tervezői fantázia nem áll meg a hagyományosnál. Merész újítók a 2000-es évek elején megálmodták és létrehozták a Crocs márkanévre hallgató klumpákat. Teljes egészében szintetikus alapanyagokból készülő termékeik a gyártói ajánlás szerint kényelmesek, könnyűek, rugalmasak.
Bár az alapanyagból kiindulva e papucsokat strand környezetben tudnánk elképzelni, az alkotók utcai viseletre szánták modelljeiket. A crocs-őrület végig söpört a világon és a divat rajongók nem sajnáltak a borsos árú darabokra áldozni. Tervezőik azonban nem toporognak ezen a ponton, a „klasszikus klumpákat” továbbfejlesztve hozzák létre variációikat, különféle nyitott és zárt modelleket alkotva.


Látva a hatalmas sikert, egyéb gyártók is rácsatlakoztak a szintetikus anyagú klumpa gyártására. A tömegtermeléssel olcsón piacra dobott, leginkább PVC-ből öntött színes klumpák elárasztották az üzleteket. Praktikus termékek, például a kerti munkához kiválóak. Ugyan anyaguknál fogva nem szellőznek, azonban teljesen vízállóak, könnyűek és egyszerűen tisztítható, rugalmas darabok.

A továbbfejlesztett lyukacsos PVC vagy habosított gyanta alapanyagú klumpa elsősorban strandolásra, uszodába ajánlható, bár egyesek nem riadnak vissza az erősen megosztó utcai viselettől sem (lásd Crocs klumpa).

Teljes extrémítás ezen klumpák még tovább gondolt változata, a téli viseletre szánt szőrmével bélelt lyukacsos fejű műanyag klumpa. Hogy ez egy bőr klumpánál jobb-e, kényelmesebb-e, vagy csak egy szélsőséges divathóbort csábít-e a vásárlásra, kinek-kinek saját döntésére és ízlésére van bízva.


Egy biztos, az üzletekben, papucs webáruházakban elérhető hatalmas választékból mindenki talál magának megfelelő klumpa modellt. A manufakturák cipőkészítő mestereinek gondos kezei közül kikerülő tökéletesen kialakított anatómiai klumpáktól a diszkont áruházláncok kosaraiban tornyosuló szintetikus darabokig bármit meg lehet vásárolni.



Legyen akár úgynevezett klumpa rajongó aki divatot, évszakváltásokat és egyebeket is figyelmen kívül hagyva klumpát visel, vagy csak bizonyos célra klumpát kereső, a vásárolni szándékozókat a klumpák világának végtelen és színes kínálata várja.

 

 

DRMONTEBOSCO AZ EGÉSZSÉGES LÁBAKÉRT!

 





Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password