A népszerű flip-flop papucs és veszélyei. Tények és tévhitek

list :: DrMonteBosco Blog ::

A nyár egyik legkedveltebb lábbelije a laza, könnyed flip-flop papucs. Sokan vietnámi papucsként, míg mások lábujjközös papucsként ismerik.

Viselete mára divattá vált és a mindennapokba is beszivárgott. Ez az egyszerű, mégis stílusos lábbeli évtizedek óta uralja a viseleti kultúrát világszerte. 

A flip-flop eredetét tekintve talán a legegyszerűbb lábbeli, amelyet az ember alkotott. Két pánttal és egy talprésszel rendelkező designjuk a praktikusságot és a kényelmet helyezi előtérbe. A hagyományos változatokat könnyedén a lábunkra csúsztatjuk anélkül, hogy zoknit vagy rögzítő pántot kellene használnunk.
A lábujjak közé dugható „alig pántos” kialakítás épp a forró nyári napok laza öltözékeihez igazodik. Ráadásul az egyszerű kivitelnek és a felhasznált gumi, polyuretan alapanyagoknak köszönhetően, az ára is kedvező, gyakorlatilag bárki számára könnyen elérhető. Mindezek miatt lett annyira népszerű a nők és a férfiak körében egyaránt. 


Ugyanakkor a lábujjközös papuccsal kapcsolatban gyakran halljuk a káros, egészségtelen, veszélyes jelzőket. Valóban így lenne? Vajon tényleg való-e mindenhova, mindenkinek és mindenkorra? Alkalmas-e mindennapos viseletre? Ezeket a kérdéseket fogjuk most körül járni és tisztázni.

 


Flip-flop papucs és veszélyei

 Ha a megfelelő alkalomra, a megfelelő anyagból és talpkialakítással készült modellt viseljük a megfelelő időtartamig, 
akkor az nem feltétlen okoz problémát.

 


A flip-flopok eredete

Az első flip-flop papucsokat már az ókori Egyiptomban is viselték, és a történelem során számos kultúra hozzájárult a stílusuk és kivitelezésük kialakításához. Azonban a modern lábujjközös papucsok valódi virágkorukat az 1960-as években élték meg, amikor a strandoktól a városi sétálóutcákig szinte mindenhol megjelentek.

Manapság a flip-flopok univerzális viseletet jelentenek: egyaránt megtalálhatóak a trópusi nyaralóhelyeken és a metropoliszok betongjungelében. A könnyed, laza stílus és az egyszerű felhasználhatóság teszi őket minden korosztály és stílus iránt érdeklődők számára vonzóvá.



Tények és tévhitek

Nos, oszlassuk el a tévhiteket és pár egyszerű kérdést megválaszolva tegyünk rendet a témában.

A flip-flop viselése tényleg egészségtelen? A klasszikus, nagyon egyszerű kialakítású teljesen lapos, vékonypántos kivitel viselése okozhat problémákat. Ha kialakítása a lábfejnek megfelelő formájú - vannak már vastagabb, formázott talppal, szélesebb, természetes anyagú pánttal készülő modellek is - akkor nem.

Tényleg veszélyezteti lábaink épségét? A strandon ideig-óráig viselve nem. Ha kirándulni, túrázni, sportolni, autót vezetni szeretnénk benne, akkor igen.



De figyelem! Nem mindenkinek való ez a típusú papucs! Egyáltalán nem.

Az esztétikus megjelenésen túl is figyelembe kell venni bizonyos szempontokat mielőtt ilyen modellt húzunk a lábunkra.  

Ha lábunk egészséges, semmilyen deformitás nem észlelhető rajta, - ami átlag a 30-as életévek kezdetéig jellemző, - akkor a flip-flop viselése nagyjából olyan lesz számunkra, mintha mezítláb járnánk. A vékony sík talpfelület ugyanis semmilyen alátámasztást nem ad lábunknak. Ez egy rövid ideig tartó strandolás során nem jelent kellemetlenséget, de hosszabb távon már kényelmetlen és megerőltető lehet. Egy ilyen stabilitást nem adó lábbeliben történő hosszabb gyaloglás akár városban, akár terepen történik már okozhat problémát.

◆ Aki lúdtalppal, egyéb lábdeformitással vagy valamilyen egyensúlyzavarral küzd, annak már rövid távon is kifejezetten kényelmetlen lehet egy ilyen tartást nem nyújtó modell. A bármilyen okból kialakult érzékelési zavarral küzdők, bizonytalan járásúak, pl. cukorbetegek esetében veszélyesen instabil egy ilyen „alig papucs” viselése.

◆ Ez a fazon nagyon lazán, hanyagul illeszkedik a lábfejhez. Mivel a vékony pántos kivitelnél szinte alig van tartó funkció, ezért járás közben lábujjainkkal tartjuk lábfejünkön a papucsot. A lábujjak ilyen típusú folyamatos feszülése kifejezetten káros az ízületekre és hosszabb távon lábdeformációk kialakulásához vezethet. Egyik ilyen tipikus következmény a nagylábujj ízületének gyulladása, majd a bütyök megjelenése.

◆ A további viselet és a szüntelen lábujj feszítés egyéb elváltozást is előrevetít, pl. a kalapácsujj kialakulását.

◆ A túlságosan lapos talpú és sarkú lábbeli (melynek káros hatásairól, illetve annak következményeiről már mi is írtunk korábbi cikkeinkben) huzamosabb viselése nagyon megterheli a talp izomzatát. A lábujjakat a sarokkal összekötő kötőszövetes szalag a folyamatos túlfeszítés következtében begyullad, kialakul a fájdalmas talpi bőnye gyulladás.

◆ A teljesen lapos és vékony járótalp a járás során nem tudja csillapítani a földre érkező sarok ütődését, így az minden lépésnél erősen lekoppan. A sarok előbb csak érzékennyé válik, majd, meg is duzzad. A járás kellemetlenné, idővel fájdalmassá válik.

◆ Ehhez társul az achilles-ín folyamatos túlfeszülése, ami további problémák előfutára lehet.

◆ Bár paradoxonnak tűnik, hogy egy lapossarkú lábbeli bokaficamot okozzon, de sajnos ennek lehetősége is fennáll. Mivel a lábfejet gyakorlatilag semmi nem tartja és nem támasztja alá - sőt a lábaknak kell a papucsot tartani – ezáltal megnő a boka kifordulásának kockázata.

A laza kialakítás a bokánkat egyáltalán nem tartja, ami nem csak a gyermekek lábbeli viseleténél káros, felnőttek esetében ugyanúgy problémákat okozhat.

◆ Felnőttek esetében a nagyon gyakori, hosszas viselés következtében lábboltozat süllyedés, lúdtalp kialakulása, talpfájdalmak, boka panaszok megjelenése fordulhat elő. A papucs lábfejen tartására irányuló törekvés folyamán a járás észrevétlenül megváltozik. Lépéseink rövidebben lesznek, a járás technikája és dinamikája is megváltozik.

Ezek a tünetek lehetnek egészen enyhék és sokáig nem is törődünk velük. De jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a mozgásszerv egy egész testünkön végigfutó szervrendszer, ezért a talpon vagy lábujjaknál megjelenő ízületi panaszok tovább futhatnak a térd, sőt a gerinc irányába is. Azaz egy csekélynek tűnő lábfej problémának messzire ható, komoly következményei is lehetnek.



A laza-divatos flip-flop viselése azonban nem csak a lábfej csontjaira és ízületeire van hatással. A bőrrel érintkezve egyéb külső elváltozásokat is okozhat.

◆ A klasszikus modell felsőrészének anyaga, csak úgy, mint a talpé gumi vagy műanyag. A nem bőrbarát anyagból készült vastag gumi vagy merev műanyag pánt, könnyen kidörzsölheti a lábujjak közét vagy a lábfejet. A kidörzsölésből hólyag, majd seb keletkezik, amin keresztül a kórokozók könnyen a bőrbe jutnak, különböző fertőzéseket okozva. 

◆ A műanyagból vagy gumiból készült lábbelikben, semmi nem tudja biztosítani a nedvszívó hatást. A láb a szintetikus anyagú talppal közvetlenül érintkezve sokkal könnyebben megizzad és a nedves bőrfelületen máris megjelenhet a gombás megbetegedés.

◆ További kockázat, hogy a teljesen szabadon lévő lábfejek folyamatosan ki vannak téve a napfénynek és a káros UV sugárzásnak. Lábfejünk védelmére általában nem gondolunk, nem kenjük be fényvédő krémmel, pedig ugyanúgy le tud égni, mint testünk többi része. A leégéssel a bőrrák kialakulásának kockázata megnő. A bőrrák megjelenhet a lábfejen, a lábujjak között, sőt a lábkörmök alatt is. Vegyük komolyan a fényvédelmet! 

◆ Ha a nagyon klasszikus teljesen lapos fazont viseljük, abban lábunk a talajhoz nagyon közel alig 1 centire van. Mivel semmi nem védi a külső hatásoktól, így fokozottan kiszárad. Ebből következhet, hogy a talp bőre, főként a sarok területén berepedezik. Ez nemcsak kellemetlen, de még csúnya is. A repedezett bőr érzékeny, gyakran fájdalom is kíséri, de még nagyobb gond, ha a repedésen keresztül kórokozó jut a mélyebb bőrrétegbe, ami súlyos betegség okozója is lehet.

◆ Szintén problémát okoz, hogy a lapos papucsban szabadon lévő lábkörmökkel könnyen belerúghatunk valamibe, megsérthetjük őket, amivel akár maradandó elváltozást is összeszedhetünk. 

  

A kifejlett felnőtt lábakra is jelenthet veszélyt, ám a kisgyermekeknél kifejezetten káros. Lábuk előre csúszik, ezért pici lábujjaikkal a papucs elejébe kapaszkodnak. Emiatt lábuk a járás során nem gördül. A fejlődésben lévő lábfejekre ez határozottan káros, olyan sokszor maradandó deformitást okozhat, mint pl. a lúdtalp. Számukra a flip-flop abszolút egészségtelen még abban az esetben is, ha egy hátsó pánt kiegészítéssel „szandállá” alakítják a papucsot.


Új generációs flip-flop papucs

Új generációs flip-flop modellek

Az eredeti fazontól és kialakítástól mára már jócskán eltérő változatok is születnek.
A felhasznált alapanyagok köre is bővült, gumin, műanyagon kívül bőrből,
sőt rugalmas textilből is készülnek.
A flip-flopok manapság számtalan változatban léteznek: díszített, egyszínű,
platformos vagy akár ergonomikus talpbetéttel ellátott verziók is megtalálhatóak a piacon. Ebben a divatirányzatban a kényelem és az egyedi stílus összetalálkozik, lehetővé téve számunkra, hogy akár elegánsan, akár laza összeállításokhoz viseljük őket.

 

Hogyan viseld és hogyan ne a flip-flop papucsot? Hogy nem fog bántani?

Ha a klasszikus gumiból, műanyagból készült vékony talpú modellt ott és annyit viseled,
amire a modell való: azaz a strandon, vízparton, rövid séták erejéig biztos nem fogja károsítani a lábadat.
Ám ha ebben mész várost nézni, túrázni, netán mindennapi viseleteddé válik,
azzal nem teszel jót lábaid egészségének, ezen keresztül egész szervezetednek sem.

Hosszabb ideig tartó viselés esetén érdemes figyelembe venned ezeket a potenciális problémákat és gondoskodni lábaid megfelelő támogatásáról és védelméről.
Egész napos viseletre válassz ergonomikus talpkialakítású, vastagabb talpú, természetes anyagokból készült modellt.
Ezzel tudod megóvni lábad egészségét és elkerülni egy nem kívánt lábfej-mozgásszervi probléma kialakulását.


Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password