Bokasüllyedés tünetei, okai, kezelése tornával

list :: DrMonteBosco Blog ::

 

A bokasüllyedés nagyon sokakat érintő probléma, csakúgy, mint a lúdtalp. Bár a köztudatban a két fogalom közé gyakran kerül egyenlőségjel, nem ugyanarról az elváltozásról van szó.

 

Mi a bokasüllyedés? 

 

A boka egy erős, ínszalagok, kötőszövet és izmok által összefogott, többirányba mozgatható ízület, mely összekapcsolja a lábfejet a lábszárral. Ha a boka központi helyzetéből elmozdul, mely történhet kifelé, befelé vagy akár is előre, bokasüllyedésről beszélünk.

Mi áll a folyamat hátterében és mennyiben más ez az elváltozás, mint a lúdtalp? A kérdést az alábbi pontokon keresztül vizsgáljuk át:

 

 • Mik a bokasüllyedés tünetei, jelei, boka fájdalom, gyulladás
 • Kialakulás okai
 • Lúdtalp és bokasüllyedés különbségek és hasonlóságok
 • Gyermekkori tünetei, kezelése
 • Bokasüllyedés kezelése felnőttkorban
 • Gyógyítása
 • Torna bokasüllyedésre
 • Talpbetét, Papucs

 

A bokasüllyedés tünetei

 

Szemmel jól felismerhető elváltozásról van szó. 

 • A boka elmozdulása, a hosszanti boltozat süllyedése könnyen felismerhető. A két lábat egymás mellé téve a bokacsontok tengelytől történő kimozdulása, annak mértéke és fajtái is jól láthatóak. 
 • Hátulról nézve a mindkét, vagy csak az egyik boka egymás felé-, befelé dől, a sarkak befelé, vagy kifelé dőlésének következményeként. 
 • A lábfej ellaposodik. 
 • A belső talpél állás, járás közben a talajhoz közelít vagy súlyosabb esetben teljesen le is ér.


 
A bokasüllyedés tünetei


Ha a bokacsont mindkét lábon hasonló mértékben mozdult el, szimmetrikus elváltozásról van szó

Csak az egyik bokát vagy a két bokát eltérően érintő kimozdulás esetén aszimmetrikus süllyedésről beszélünk.

A bokasüllyedés gyakran társul egyéb deformitással, ilyen pl. a harántsüllyedés.

 

 • Jele lehet a bokát érintő fájdalom, esetenként szúró fájdalom, mely akár az egész lábfejre is kiterjedhet és akár gyulladással is társulhat.
 • Bizonyos esetekben a járás is megváltozik, egyeseknél nehézkessé, fájdalmassá válik. 
 • A fájdalom mértéke is eltérő lehet, egyeseknél csak megterheléskor jelentkezik, míg másoknál szinte állandó kísérője e mindennapoknak. 
 • Megint mások fájdalom nélkül élnek együtt az elváltozással. 
 • Az instabillá váló boka szintén utalhat a kialakuló bokasüllyedésre, pláne, ha egyéb, kapcsolódó szervekben, lábfej, lábszár, térd, csípő is megjelenik a fájdalomérzet.
 • Az instabil boka következtében egyenetlenné váló járás a talp kötőszövetére fokozott terhet ró, ezáltal előfordulhat a talpi bőnye begyulladása, ami erős fájdalomérzettel járó, kellemetlen állapot.
 • A boka merevvé válhat, mozgása beszűkülhet.
 • A kisérő tünetek között a talpban észlelhető égő érzés és lábikragörcs is gyakran megjelenik.

 

Kialakulás okai

 

Az egészséges emberi lábfej a talpon keresztül 3 ponton támaszkodik a talajra: elől a nagylábujj alatti párnán, a kislábujj alatti párnán és a sarokcsont alatti párnán. Ezeket a pontokat két fő boltozat köti össze: a sarokcsonttól a lábujjak tövéig ívelő hosszanti boltozat, mely belső (mediális) és külső (laterális) ágon fut, illetve az öt lábközépcsont alatt futó keresztboltozat, más néven harántboltozat.

 

Ezt szerkezetet a lábfej izom-ínszalag-kötőszövet együttese tartja össze. Feladata óriási, a lábakon keresztül viselnie kell az egész szervezet súlyát állás és járás közben egyaránt. 

Ha ennek a finoman összehangolt szerkezetnek valamely pontján működési zavar lép fel, az az egész szerkezetet kibillenti az egyensúlyából. Következményeként megjelennek a lábdeformitások, pl. a bokasüllyedés. Mi okozhat ilyen elváltozást?

 

 • A családi halmozódás, a genetika sajnos ez esetben is hajlamosít a kialakulásra
 • Alkatilag laza kötőszövetek 
 • Gyermekkori gyors növekedés
 • Állómunka okozta túlterhelés
 • Gerincproblémák, pl. ferdülés, csigolya kopás
 • Túlsúly, nagyobb súlygyarapodás
 • Járás, futás egyenetlenségei
 • Testtartás a gerinc természetes ívétől való eltérése, hanyag tartás
 • Magassarkú lábbelik viselése által megváltozott terhelés, helytelen teher eloszlás
 • Izomgyengeséggel járó belgyógyászati betegségek, pl. cukorbetegség 


Bokasüllyedés okai és következményei


Lúdtalp vagy bokasüllyedés? Mi a különbség?

 

A köztudatban a két elváltozás határai összemosódnak, a lesüllyedt lábboltozat bármilyen változatát lúdtalpként aposztrofáljuk.

Bár ezek a deformitások meglehetősen hasonlóak, mégis eltérnek egymástól. Bokasüllyedés és lúdtalp, egyikből alakul a másik. 

Előbbinél az elmozduló bokacsont által a lábfej hosszanti, azaz saroktól a lábujjak tövéig tartó boltozatát érő intenzív terhelés hatására a boltozat megadja magát és lesüllyed

Utóbbinál a lesüllyedt hosszanti boltozatot a lábfej izom-ínszalag-kötőszövet együttese már nem képes visszahúzni, a szalagok az állandó feszített állapot hatására megnyúlnak, az izmok eltunyulnak, megbomlik a talpszerkezet egyensúlya.

Következményeként a talp haránt, azaz a nagylábujj tövétől a kislábujj tövéig ívelő keresztboltozata is lesüllyed. Ez esetben már valóban lúdtalpról beszélünk, mely tulajdonképpen a bokasüllyedés következménye. Fogalmazhatunk úgy is, hogy utóbbi a lúdtalp előszobája.

 

Gyermekkori előfordulása

 

A jelenség piciknél és kisgyermekkorban még nem nevezhető deformitásnak. A babák sima talpacskákkal, lapos lábfejjel születnek. A lábfej boltozatai nem a magzati életszakaszban alakulnak ki. 

Ahogy a picik megszületnek, majd a hónapok múlásával egyre többet mozognak, izomzatuk fejlődik. A kúszás, a mászás segíti a folyamatot. 

Amikor az izomzat fejlődése eléri a megfelelő érettséget, a baba feláll, majd elindul, azonban ezt még teli talpon teszi. A folyamatosan gyakorolt járás erősíti meg az izmait, amibe a lábfej izomzata is beletartozik. A megerősödő izomzat alakítja ki évek során a láb boltozatait. 

A folyamat lassú. Az első szakasz nagyjából két-három éves korig tart. Ez előtt a jelenség nem tekinthető kórosnak.

 

Óvodás kortól kezdve érdemes fokozottan figyelni a kicsik lábát. A lábszerkezet kialakulása ebben az életkorban még nem zárul le, a folyamat körülbelül a 10-12. életévig eltart. 

 

Bokasüllyedés kezelése

 

Óvodás korban, ha úgy vesszük észre, hogy kicsinyünk lábfej formája nem alakul, mindenképp javasolt az ortopéd szakorvos felkeresése. A doktor egy alapos fizikai vizsgálat után eldönti, hogy van-e szükség valamilyen beavatkozásra. 

Ebben az életszakaszban, ha indokolt, speciális döntött sarkú, úgy nevezett szupinált” cipő" viselését javasolhatja az orvos, mely a sarkat kifelé döntve igyekszik a lábfejet a megfelelő pozícióba terelni és az izmokat ezáltal erősíteni, ami a boltozat kialakulását segíti.

 

De vigyázat! Szupinált cipőt kizárólag orvosi javaslatra szabad a kicsiknek viselni. Az indokolatlan használat a lábfej izmait ellustítja és ezáltal épp az ellenkező hatást produkálja!

 

Felnőtt korban

 

A boka vagy bokák valamilyen irányba történő elmozdulása bármely életszakaszban kialakulhat. Lehet, hogy az elváltozásnak csak külsőleg látható jelei vannak, de semmilyen egyéb problémát nem okoz. 

Azonban, amikor a talp a járás során többé nem tud gördülni, és a talajra érkezéskor keletkező, koppanásokat, zökkenéseket a boltozat segítségével nem tudja megfelelően tompítani, a bokák elmozdulása mellett számos más tünet is megjelenhet. 

 

Egyebek között megváltozhat a járás, borulhat az egész test statikája, térd, csípő, sőt gerinc fájdalom is kialakulhat. Ilyenkor nem halogathatjuk tovább az ortopéd szakorvos felkeresését. 

 

Az orvos a fizikai vizsgálaton kívül különféle eszközös vizsgálatokat is elrendelhet, mint pl. a podoszkópos feltérképezést, mely megmutatja, hogyan oszlik el a test súlya talpakon. Esetleg röntgen vizsgálatot az egyéb torzulások felderítésére.

 

Gyógyítható a bokasüllyedés?

 

Pici gyermekeket hagyni kell sokat mozogni, ezáltal a lábboltozat kialakulását természetes módon lezajlani. Nem szabad a felállást és a járást idő előtt erőltetni, mert a még fejletlen izomzat nem képes a terhet megfelelően viselni és a boka az idő előtt rárakódott súly miatt lesüllyed. 

Ha a természetes fejlődésbe nem avatkozunk bele, a bokát tartó izmok is megerősödnek és a lapos talpak idővel boltozatossá alakulnak. Azaz a természet önmaga elvégzi a „gyógyítást”.

 

Kicsi gyermekeknél a bedőlő boka nagyon jól orvosolható tornával. A Semmelweis Egyetem oktató videói között található speciális lúdtalptorna segít az lábizmaik erősítésében, fejlesztésében.

 

Kicsit nagyobb gyerekeknél az életkori sajátságok okozta megváltozott terhelés, gyors növekedés, vagy súlygyarapodás hatására megjelenhet a rendellenesség. A lábboltozat kialakulásának lezárulásáig a szakorvos által írt segédeszközökkel, pl. szupinált cipő, esetleg talpbetét és rendszeresen végzet lábtorna még jó esély van az egészséges anatómiai talpforma elérésére.

 

Kezelése felnőtt korban

 

Ebben az életszakaszban a konzervatív kezelés két pillérre támaszkodik. az egyik a talpbetét viselése, a másik a torna.

 

Talpbetét

 

- Ha a süllyedés fájdalom mentes és egyéb panaszokkal nem jár, cipőboltban vagy gyógyászati boltban, drogériában vásárolhatunk talpbetétet. Rengeteg variáció létezik, anyagban, formában, kialakításban lehet válogatni.

- Ha fájdalommal vagy kapcsolódó tünetekkel küzdünk, javasolt a lábunk formájára készült egyedi talpbetét viselése, mely enyhíti a panaszokat. Erre specializálódott üzletben vagy ortopédiai centrumban podoszkóppal vagy számítógépes vizsgálattal elvégzik talpunk feltérképezését, és a mintavétel után elkészítik a lábformánkhoz leginkább illeszkedő betétet. Többféle kialakítás közül a szakorvossal egyeztetve válasszuk ki azt, ami számunkra elfogadható.

 

Torna

 

Ahogy a mozgásszervi problémák mindegyikénél, a torna ez esetben is kulcsfontosságú a lábfej szerkezeti deformitásainak kezelésében.

 

A speciális lábfej torna vagy lúdtalp tornagyakorlatok a bokasüllyedésre pozitívan hatnak, megerősítik az izmokat és a szalagokat. Segítségével mozgékonyan tarthatjuk a lábfejet, fokozhatjuk a vérkeringést, az izmok oxigénnel való ellátását, ami szükséges az izmok erősítéséhez.        

 

Kiegészítésként amikor csak tehetjük, gyalogoljunk mezítláb a szabadban, füves területen, vízparton, kavicson, homokban. Az egyenetlen talajon való sok-sok séta szintén edzi a lábfej izmait és jó hatású a szalagokra. 

 

A torna segít a komolyabb problémák kialakulásának megelőzésében is. Hogy a bokasüllyedésből ne legyen lúdtalp, majd bütyök és kalapácsujj, végezzük a gyakorlatokat rendszeresen. Nem csak a lábfejünk és bokánk, hanem térdünk csípőnk, gerincünk is hálás lesz, ha a megerősödött talpizmok által helyre billen a testtartás és megszabadulnak a fokozott terheléstől.

Anatómiai gyógyklumpa D52 Bianco

 
+1 tipp: Lúdtalp papucs


Bár a cipőkbe helyezhető talpbetét viselése, mint a bokasüllyedés megoldókulcsa elég általános, az otthon viselt lábbeliről, a papucsról megfeledkezünk.
Mezítláb járunk, ami a lakás sima merev burkolatain kifejezetten káros, vagy flip-flop papucsot, gumi klumpát húzunk a lábunkra.
Ám, ha ezek helyett egy boltozati emelővel ellátott anatómiai papucsba vagy klumpába bújtatjuk lábainkat, otthon is megtámogathatjuk izmainkat és enyhíthetjük a bokasüllyedés okozta panaszokat.

 


 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password